27 stycznia 2013

Tarta z owocami morza i serkiem topionym

Przyszła znów pora na tartę. Tym razem z pysznymi krewetkami i innymi owocami morza. A wszystko polane sosem z serków topionych. Tarta bardzo sycąca, u nas dla 2 osób starczyła na dwa dni. W cieście dziś dodatek smalcu, co sprawiło, że ciasto jest bardziej kruche. Boki tarty zrobiłam z serduszek. Ładnie się prezentowały. 


 
CIASTO :
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 25 g smalcu
  • 1 jajko
  • 5 g soli
  • 50 ml wody
Z jajka oddzielić żółtko od białka.
Na stolnicę wysypać mąkę i dodać zimne masło i smalec. Posiekać nożem, aż składniki się w miarę wymieszają. Następnie zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie do którego dodać żółtko, sól i wodę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie stolnicę wysypać mąką i ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i dokładnie obkleić nim blaszkę, nadmiar ciasta obkroić. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypać czymś co będzie obciążeniem (u mnie groch z kukurydzą). Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, następnie usunąć folię z obciążnikami, posmarować roztrzepanym białkiem i dopiec jeszcze 10 minut.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć farsz .



FARSZ:
  • 2 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g mrożonej mieszanki owoców morza
  • 150 g mrożonych krewetek królewskich
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki zielonej
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 2 serki topione śmietankowe (po 100 g każdy)
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g żółtego sera 
  • pieprz
Krewetki i mieszankę owoców morza rozmrozić, z krewetek oderwać ogonki, opłukać wszystko, osuszyć papierowym ręcznikiem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około 15 minut.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić czosnek w łupinkach. Kiedy czosnek będzie miękki, obieramy go i rozgniatamy. Następnie dodajemy krewetki i mieszankę owoców morza, posypujemy 2 łyżkami koperku i pieprzem, smażymy około 5 minut.
Papryki kroimy w cienkie paseczki. Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone papryki. Dusimy około 5 minut, następnie dodajemy serki topione i wodę. Podgrzewamy do rozpuszczenia się serków i połączenia wszystkich składników.
Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane owoce morza, następnie posypujemy suchą kaszą kuskus i zalewamy rozpuszczonymi serkami z papryką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, następnie posypać ją po wierzchu startym żółtym serem i łyżką koperku. Dopiec do rozpuszczenia się sera, przez około 10 minut. 
Tartę przed pokrojeniem troszkę przestudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.