22 marca 2013

Naleśniki do dań wytrawnych - przepis podstawowy

Mój podstawowy przepis do naleśników faszerowanych np. krokietów, pasztecików. Z doświadczenia wiem, że najlepiej nam smakują naleśniki z bardzo rzadkiego ciasta i jak najcieniej usmażone. Do tego przepisu można dawać różne zioła, które zmienią smak i kolor na zielony lub np. z sokiem z buraków na czerwony. Natłuszczanie patelni podpatrzyłam u Okrasy. Metoda ta ma duży plus, że mało oleju się używa. Polega ona na tym, że obranego ziemniaka, kroimy na pół. Z jednej strony (tej węższej) wbijamy widelec, tak by ziemniak był sztywno. Maczamy ziemniaka w oleju nalanym na malutką miseczkę i smarujemy patelnię. Jak dla mnie rewelacja.


CIASTO:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
Mąkę przesiać. Do miski wlewamy mleko i wodę gazowaną, wbijamy jajka, wsypujemy cukier, sól i mąkę. Wszystko mieszamy mikserem do momentu, aż składniki dokładnie się połączą i nie będzie grudek. Ciasto będzie dość rzadkie, lejące. Odstawiamy na około 30 minut.


Dobrze rozgrzaną patelnię natłuszczamy olejem, następnie wlewamy łyżką wazową trochę ciasta, rozlewamy po patelni i smażymy po około 1 minuty z każdej strony na złoty kolor. Czynność tą powtarzamy z resztą ciasta, za każdym razem natłuszczając patelnię połówką ziemniaka maczaną w oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.