11 marca 2013

Sos pomidorowy do pizzy

Oto i sos pomidorowy do pizzy. Przeważnie używam go do smarowania ciasta przed nałożeniem składników, ale oczywiście można nim polać też gotową już pizzę. U nas prym wiedzie sos czosnkowy, dlatego pomidorowy grubo rozsmarowuję na spód, a jeśli coś zostanie to oczywiście się go wykorzysta. W następnym poście będzie przepis na nasz ukochany sos czosnkowy.



SKŁADNIKI :
  • 3 łyżeczki ziół np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka ostra

Zioła wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, aby się zaparzyły. Po około 5 minutach do wody z ziołami dodać koncentrat, ketchup i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać na gładki sos. Na końcu posolić, popieprzyć i doprawić papryką  do smaku. Sos wstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.