8 kwietnia 2013

Torcik wiśniowy

Przepis dostałam od koleżanki, która kiedyś je robiła, ale niestety jej ciasto nie wyszło i użyła innego biszkoptu, a mnie jako królikowi doświadczalnemu dała przepis do zrobienia. Długo się wyleżał, ale w końcu przyszedł jego czas. Domyślam się, że ciasto pochodzi z jakiejś książki margaryny Kasi, gdyż w składnikach było zaznaczone, aby właśnie jej używać. Dokonałam minimalnych zmian w kremie i dodając poncz wiśniowy. Przepis na spody jest ciastem ucieranym, więc trzeba pamiętać, aby żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, nie może być nierozpuszczony cukier. Innych zastrzeżeń nie miałam, wyrosło na tyle, aby przeciąć je na 3 części. Ciasto wszystkim smakowało, zwłaszcza że nie było bardzo słodkie.



CIASTO :
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 8 jajek
  • 2 łyżki margaryny KASIA
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g kakao
  • 8 łyżek wody
Z jajek oddzielamy żółtka od białek.
Margarynę KASIA rozpuścić.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i kakao, przesiewamy do miseczki.
Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i tylko dno smarujemy odrobiną margaryny i wysypujemy bułką tartą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 205 stopni.
Żółtka ucieramy na puszystą masę stopniowo dodając cukier i po łyżce wody. Gdy już masa będzie gładka dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i miksujemy razem.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie łyżką drewnianą mieszamy, aby puszysta struktura w miarę możliwości jak najwięcej się zachowała. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z kakao i ponownie drewnianą łyżką delikatnie mieszamy, ale dokładnie, aby mąka była dobrze połączona z ciastem.
Do wcześniej przygotowanej tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 205 stopni.
Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przekroić na trzy równe blaty.


PONCZ:
  • kieliszek soku wiśniowego
  • kieliszek wódki
  • 1/2 szklanki wody
Sok, wódkę i wodę razem wymieszać i odstawić na minimum 15 minut.


NADZIENIE :
  • wiśnie z dużego słoika kompotu (około 450 g)
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka kompotu z wiśni lub soku wiśniowego
  • 750 g śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
Wiśnie odsączyć z kompotu (jeśli mają pestki to je usuwamy). Odkładamy kilka wiśni do dekoracji. W 1/3 szklanki kompotu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, resztę zagotować, następnie dolać tę część z mąką. Energicznie mieszając ugotować kisiel, dodać do niego odsączone wiśnie, wymieszać i ostawić do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i czekamy 5 minut, aż napęcznieje.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Do spęczniałej żelatyny dodajemy odrobinkę gorącej wody i rozpuszczamy na płyn (wody tyle tylko, aby pokryła żelatynę i rozpuściła ją, tak na oko około 1/2 do 1 łyżki stołowej).
Do ubitej śmietany szybko dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy kilka sekund mikserem do połączenia. 1/3 śmietany odkładamy do dekoracji, a do pozostałej dodajemy zimny kisiel i mikserem kilka sekund mieszamy do połączenia się masy.

W tortownicy układamy jeden blat ciasta i nasączamy go 1/3 ponczu. Następnie wykładamy połowę masy śmietanowo-wiśniowej, przykrywamy drugim blatem, ponownie nasączamy ponczem i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy ostatnim ciastem i ponczujemy. Wierzch smarujemy cienko odłożoną bitą śmietaną i robimy szprycą rozetki. Ozdabiamy odłożonymi na początku wiśniami.


DODATKI:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • posypka różowa Dr. Oetker
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wysmarować nią boki ciasta i porobić kleksy na bitej śmietanie. Na koniec posypać do dekoracji posypką cukrową.




1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, szczególnie apetyczne jest to nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.