29 maja 2013

Udka grillowane w Coca Coli

Słonko zaczyna się przebijać przez chmury, choć wieje bardzo zimny wiatr, ale jest nadzieja, że pogoda wreszcie się poprawi. A w związku z tym, że jutro mamy święto to zaproponuję Wam kolejną propozycję na grilla. Ostro-słodki kurczak z chrupiącą skórką idealny na rodzinne spotkanie. 

  • 1 kg podudzi z kurczaka
Udka dokładnie umyć, obsuszyć i wrzucić do miski. 

MARYNATA :
  • 4 łyżki stołowe ketchupu
  • 150 ml coca coli
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki
Udka dokładnie umyć, obsuszyć i wrzucić do miski.
Do kubka wlać coca colę, dodać ketchup, sól, chili i słodką paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na 10 minut.

Po tym czasie do miski z udkami wlać marynatę i za pomocą rąk wmasować ją w mięso. Miskę szczelnie zamknąć lub obkręcić folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Po zamarynowanie udka pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu przez około 25-30 minut, w zależności jaki efekt wypieczenia chcemy uzyskać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.