27 czerwca 2013

Gulasz z łopatki z pieczarkami

Jeśli nie macie pomysłu z czym podać np. ziemniaki to proponuję Wam pyszny gulasz. Zaletą jego jest prostota i dość szybkie przygotowanie. Można go równie dobrze jeść z samym chlebem czy też pampuchami. Zagęszczenie mąką kukurydzianą sprawia, że jest aksamitny, a dodatek brandy dodaje fajnego posmaku. Gulasz przyprawiony pieprzem dość pikantnie stanowi wspaniałą rozgrzewkę w tak chłodne dni jak obecnie nastały. Dziś termometr pokazywał zaledwie 13 stopni, aż z domu się nie chciało wyjść, ale tego typu danie ratuje takie chwile. 


SKŁADNIKI :
  • 300 g mięsa z łopatki
  • 1 duża cebula
  • 250 g małych pieczarek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml brandy
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej  
  • sól, pieprz
W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, solimy i pieprzymy. Podsmażamy mieszając, aż się zezłoci i dodajemy pokrojoną w półplastry cebulkę i obrane, umyte pokrojone na ćwiartki pieczarki. Smażymy przez około 10 minut często mieszając. Po tym czasie zalewamy wszystko brandy i dusimy kolejne 5 minut. Następnie wlewamy 150 ml wody i na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy do momentu, aż mięso będzie mięciutki, a płyn prawie zredukowany. W pozostałych 50 ml wody rozprowadzamy mąkę kukurydzianą i wlewamy do przygotowanego gulaszu. Mieszamy dokładnie, aby wszystko się zmieszało i gotujemy około 5 minut, aż sos zrobi się aksamitny. Na końcu jeszcze doprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania.
Znakomicie smakuje do klusek na parze, kaszy czy też ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.