12 września 2013

Cukinia w zalewie z curry

Jeśli macie nadmiar cukinii i nie wiecie co z nią zrobić, proponuję o to takie marynowanie. Cukinia jest słodko-kwaśna. Idealnie sprawdza się w sałatkach warzywnych w zastępstwie ogórka. Jest jędrna i soczysta. Im mniejsze cukinie tym lepiej. Ja zerwałam z ogródka żółtą i zieloną, ale może być tylko jeden gatunek.


SKŁADNIKI :
  • 2 kg młodziutkiej, jak najmniejszej cukinii (u mnie zielona i żółta)
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki curry mielonego
  • 1 łyżka soli
Cukinie pokroić na około centymetrowe plastry, a cebule w półkrążki. Zasypać solą i curry, odstawić na godzinę.

ZALEWA :
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, gorczycę, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować.
Zalać zalewą odstaną cukinię i przemieszać. Do wyparzonych słoików nakładać cukinię z cebulką, następnie zalewać powstałą zalewą. Odstawiamy na szafkę, stawiając słoiczki na dekielkach czyli do góry dnem. Kiedy słoiczki już całkowicie ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.