9 września 2013

Sałatka brokułowa z fetą, pomidorem i sosem czosnkowym

Pyszna sałatka, która powstała na potrzebę chwili. Wystarczy mieć w domu kilka składników, aby szybko wyczarować smaczną i efektowną sałatkę np dla niespodziewanych gości. Sałatka idealnie też wczoraj sprawdziła się do obiadu w towarzystwie pieczonych ziemniaczków. Zniknęła w mgnieniu oka.


SOS CZOSNKOWY :
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do Tzatziki
Do miseczki wkładamy majonez i jogurt naturalny, dolewamy olej i dokładnie mieszamy, aż sos zrobi się gładki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnej tartce do miseczki z sosem, dodajemy przyprawę do tzatzików. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy  do lodówki na około 30 minut.


SKŁADNIKI :
  • 1 mały świeży brokuł lub paczka mrożonego
  • 2 małe pomidory
  • 1 opakowanie sera typu Feta
  • mała garść płatków migdałowych
  • pieprz
W garnku z osoloną wodą gotujemy brokuła podzielonego na różyczki na półtwardo (około 8-10 minut). Gorącego odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na druszlaku do całkowitego odcieknięcia wody.
Z pomidorów sparzyć skórkę  i pokroić w grubą kostkę.
Fetę pokroić w średnią kostkę.
Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią płatki migdałowe. Prażymy przez około 3-5 minut.

W dużej misce na dnie układamy brokuł, na niego wykładamy fetę, następnie pomidory. Delikatnie posypujemy pieprzem i zalewamy sosem czosnkowym. Przed podaniem na stół sałatkę posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.