25 września 2013

Surówka ogórkowa z curry na zimę

Sezon ogórkowy dobiega końca, ale mi udało się jeszcze zrobić pyszną surówkę z przyprawą curry. Idealnie smakuje z ziemniakami, wiem bo już zdążyliśmy sprawdzić. To jest taka surówka, która musi co roku pojawić się w spiżarce. Natka selera dodaje fajnego posmaku. Polecam z czystym sumieniem przygotowanie takich słoiczków. Surówka nie jest kwaśna, ale słodka. W sam raz na niedzielny obiad.


SKŁADNIKI :
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • pęczek natki selera
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżeczek curry
Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki. Papryki czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki. Natkę selera opłukać i posiekać. W dużej misce zasypujemy wszystko solą i curry. Odstawiamy na 60 minut. A w międzyczasie gotujemy zalewę.

ZALEWA :
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
 Wodę, ocet i cukier zagotować. Ostudzić.

Po upływie czasu marynowania warzyw dolewamy zalewę i mieszamy wszystko za pomocą rąk. Zostawiamy jeszcze na 30 minut.

Po tym czasie nakładać surówkę do słoików i uzupełniać do pełna zalewą. Słoiki włożyć do dużego garnka, wlać wodę do połowy wysokości słoików i pasteryzować przez 10 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki odstawiać do góry dnem czyli na dekielki do wystudzenia. Kiedy ostygną wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.