21 października 2013

Zupa grzybowa z rydzy

Bardzo smaczna, sycąca zupka, bez żadnych zagęstników typu mąką, śmietana. Wszystko na bazie prawdziwego masła co daje wspaniały aromat i smak. Rydze rzadko jemy, gdyż u nas nie rosną, ale wracając z Ochotnicy raz do roku skusimy się i kupimy kilka talerzyków od przydrożnych grzybiarzy. I tak w tym roku wyszedł ich prawie kilogram, więc podzieliłam je na 3 różne dania, wszystkie równie smaczne, ale o tym w następnych wpisach. Dziś zachęcam Was do tej zupki, gotuje się ją około 30-40 minut, a jest cudowna i sycąca. Nawet nie pomyślałabym, że z tych grzybów może wyjść ona taka pyszna.


SKŁADNIKI :
  • 1 litr wody
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • mały kawałek pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 200 g świeżych rydzy
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól , pieprz
  • 2 małe oscypki
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy z płaską łyżeczką soli. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w średnią kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na nie liść laurowy i ziela angielskie, chwilkę mieszamy i dodajemy pokrojone warzywa. Podsmażamy przez około 3 minuty, aż zaczną się rumienić i następnie wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu.


Rydze oczyścić, opłukać, małe przekroić na pół, duże w ósemki. Cebulę obrać i pokroić na pół piórka. Na tej samej patelni co podsmażaliśmy warzywa rozgrzewamy drugą łyżkę masła, wrzucamy cebulkę, podsmażamy przez minutę i dorzucamy rydze, posypujemy płaską łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Na średnim ogniu często mieszają podsmażamy przez około 3 minuty, następnie przekładamy do gotującej się wody z warzywami. , na patelnię wlewamy odrobinę gorącego wywaru i zbieramy za pomocą łyżki soki pozostałe po smażeniu.
 
 

Całość gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Na każdą porcję na wierzch układać pół pokrojonego w plasterki lub w kostkę oscypka.


4 komentarze:

  1. Właśnie ugotowałam tą zupkę tylko z mrożonych rydzów i się nią zajadam. Jest przepyszna! Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.