26 listopada 2013

Chleb pszenno-owsiany z dynią i pestkami

Nic nie zastąpi zapachu świeżo upieczonego pieczywa w domu. U nas ostatnimi czasy sklepowy chleb gości rzadko, bo upieczenie go samemu jest bardzo łatwe i zawsze można mieć świeży, niezależnie czy to rano czy wieczór. Dzisiejsza propozycja to chlebek dyniowy, pyszny z bardzo chrupiącą skórką.
Przepis dołączam do akcji zorganizowanej na  mikserze przez BlondStefa "Domowe pieczywo i bułki".


SKŁADNIKI :
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g płatków owsianych
  • 42 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml wody ciepłej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 250 g dyni (już po obraniu i odkrojeniu gąbczastego środka)
  • 3 łyżki pestek dyni (łuskanych)
POSYPKA :
  • 2 łyżki mleka
  • garstka pestek dyni (łuskanych)
Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy kopczyk, a na środku dołeczek. Do dołeczka wrzucamy pokruszone na drobne części drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 50 ml ciepłej wody. Wszystko przysypujemy mąką, którą mamy po bokach. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (mąka będzie pękała).
W międzyczasie dynię ścieramy na tartce o grubych oczkach.



Kiedy drożdże już pracują dodajemy sól, jajko i resztę (200 ml) ciepłej wody. Wyrabiamy gładkie ciasto, do momentu, aż będziemy wyczuwać że tworzą się pęcherzyki powietrza (mi to zajmuje około 10 minut). Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione dodajemy odciśniętą dynię, pestki i płatki owsiane. Wyrabiamy jeszcze przez chwilkę (3 minuty). Ciasto na tym etapie robi się bardzo rzadkie i klejące, ale tak ma być.
Dużą miskę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.  
W międzyczasie blaszkę o wymiarach 10 x 30 cm lub dwie mniejsze smarujemy olejem i obsypujemy mąką.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę obficie wysypaną mąką, i wyrabiamy przez chwilkę (3 minuty). Następnie wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe, bez przeciągów miejsce na kolejne 40 minut. Około 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Kiedy ciasto już wyrośnie za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy pestkami dyni.
 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony, gorący chleb delikatnie przenosimy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.

Domowe pieczywo i bułki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.