12 listopada 2013

Dynia marynowana na słodko

Przetwory z dyni robiłam już jakiś czas temu, ale przez problemy z komputerem i inne okoliczności całkowicie o nich zapomniałam, ale że jeszcze dynię można spokojnie dostać na ryneczku, niektórzy pewnie tak jak ja mają ją w spiżarce to przepis podam. Dziś na słodko do deserów. Przepis pochodzi z książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" Kazimiery Pyszkowskiej. Dynia jest bardzo smaczna i jędrna. 


SYROP :
  • 1 litr wody
  • 350 g cukru
Do wody wsypujemy cukier i zagotowujemy, następnie gotujemy przez 10 minut, aż syrop troszkę zgęstnieje. W międzyczasie przygotować dynię.

SKŁADNIKI :
  • 1 kg dyni
  • goździki
  • kora cynamonu
  • 350 g cukru 
  • 20 g soli
  • 100 ml octu 10 %
Dynię obieramy i kroimy w kostkę około 1,5x1,5 cm. Na gotujący się już (10 minut) syrop wrzucamy przygotowaną dynię i obgotowujemy na małym ogniu przez około 5-10 minut, tak by była twarda, ale nie surowa.
W czystych, wyparzonych słoikach układamy gorącą dynię prosto z syropu, do każdego słoika wkładamy po 1-2 goździki i po kawałki kory cynamonu.
Do garnka z syropem dodajemy sól, cukier i ocet i zagotowujemy.
Gorącą zalewą zalewamy słoiczki z przygotowaną dynią do pełna, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem czyli na dekielki.

Kiedy słoiki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu zawrzenia wody. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.


1 komentarz:

  1. Marynowaną dynię możemy z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do mięsa lub po prostu słodką przekąskę. Polecam ze względu na smak, aromat i wiele cennych właściwości dyni dla naszego organizmu. :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.