27 listopada 2013

Sałatka kalafiorowa z serkiem wiejskim i rzodkiewką

Andrzejki już za kilka dni, więc mam kolejną bardzo smaczną sałatkę, tym razem z kalafiorem i serkiem. Sos serkowy należy dobrze przyprawić, aby sałatka nie wyszła za mdła. 


 SKŁADNIKI :
  • 1 mały kalafior lub paczka mrożonego
  • pęczek łagodnych rzodkiewek
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 ogórek zielony
  • serek wiejski ziarnisty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
W garnku z osoloną wodą gotujemy kalafiora podzielonego na różyczki na półtwardo (około 8-10 minut). Gorącego odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na druszlaku do całkowitego odcieknięcia wody.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tartce i dodajemy do serka ziarnistego, dodajemy  oliwę i majonez, delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników.
Na dnie dużej miski układamy kalafiora, rzodkiewki ścieramy na tartce o dużych oczkach i wykładamy na kalafiora. Ogórka obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, wykładamy na rzodkiewkę. Natkę siekamy i posypujemy nią ogórka. Na wierzch sałatki wykładamy doprawiony dość pikantnie serek. 
Doskonale smakuje od razu po zrobieniu jak i schłodzona.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.