9 stycznia 2014

Śledzie z cebulką, jabłkiem i jagodami Goji w sosie jogurtowo-majonezowym

Śledzików jeszcze na blogu nie było, a że okres jest karnawałowy to proponuję pyszną wersję na słodko z owocami Goji, a wiecie że te owoce to afrodyzjak. Goja nadaje smaku i charakteru, jej słodkość doskonale przełamuje słoność śledzików, a kwaśne jabłko dopełnia smaku. Idealne na imprezę, ale również smaczne w zwykły dzień.


SKŁADNIKI :
  • 400 g filetów z matjasa
  • mleko do wymoczenia
  • 1 średnia cebulka
  • szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka octu 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stołowe suszonych jagód Goji
  • 1/2 średniego kwaśnego jabłka
  • 5 łyżek jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu
 Śledzie opłukać i włożyć do miski, zalać zimnym mlekiem tak by były całe zakryte. Moczyć, aż staną się mniej słone, ale twarde (czasu nie podam, gdyż wszystko zależy od śledzia, jednym wystarczy pół godziny, a drugim potrzeba nawet i 4 godziny, najlepiej ukroić kawałeczek i spróbować czy smak nam odpowiada, oczywiście czas zależy od tego też jak śledzie są miękkie, gdyż nie można ich wymoczyć tak by się rozlatywały).

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zalać wrzącą wodą, dodać ocet i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić cebulkę i zostawić chwilkę, aby woda odsiąkła.


Do miski pokroić śledzie na kawałki, wrzucić suszone jagody Goji, odsączoną cebulkę i pokrojone w kostkę jabłko. 
Majonez dokładnie rozmieszać z  jogurtem i pieprzem. Powstałym sosem zalać przygotowane składniki i delikatnie wszystko wymieszać. 

  
Śledzie przełożyć do zamykanego pudełeczka i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.

 

1 komentarz:

  1. super przepis, moje śledzie już czekają na wigilię aby je skosztować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.