7 lutego 2014

Karnawałowe kwadraciki - Bozener Crostoi

Z bloga Słodkiej babeczki polecono mi przepis na Bozener Crostoi. Dziewczyny tak bardzo zachwalały, że i ja postanowiłam sprawdzić ich fenomen. Robi się je bardzo szybko, idealne dla niespodziewanych gości, w smaku przypominają faworki, choć kwadraciki są o wiele bardziej słodkie, ale na prawdę pyszne. Wychodzi ich ogromna, rodzinna micha. 

 

SKŁADNIKI :
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 kieliszek spirytusu
  • olej do smażenia
  •  cukier puder do posypania
Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać pokrojone na kawałeczki masło, cukier, sól, jajka, mleko i spirytus. Zagnieść gładkie, zwarte ciasto, jeśli ciasto zbytnio się klei dosypujemy odrobinkę mąki.
W garnku lub we frytkownicy rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni.
Ciasto dzielimy na dwie części i na delikatnie oprószonej stolnicy najpierw jedną część rozwałkowujemy cieniutko na grubość około 2 mm i kroimy na kwadraciki o bokach 3 cm. 

 

Pokrojone kwadraciki po kilka sztuk wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez chwilkę na złoty kolor z każdej strony, wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Zimne kwadraciki posypujemy obficie cukrem pudrem.

1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.