11 lutego 2014

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Smak dzieciństwa to kanapki z pastą z jajek. Jest prosta i bardzo smaczna, mogłabym ją jeść bez przerwy. Najlepsze na taką pastę są jajka wiejskie. Ma ona minimum głównych składników czyli jajko i szczypiorek. Doskonała na śniadanie Wielkanocne, jak i jako farsz do naleśników czy galaret z szynką lub schabem.


SKŁADNIKI :
  • 6 dużych jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobniutką kostkę.
W szklance zmieszać majonez, musztardę i jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szczypiorek drobno posiekać i dodać do jajek. Zalać zrobionym sosem i wszystko dobrze wymieszać, aż wyjdzie pasta z widocznymi kawałeczkami białek.
Ewentualnie jeszcze dosolić i dopieprzyć. Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, aby smaki się połączyły.

2 komentarze:

  1. Klasyka. Strasznie dawno jej nie jadłam. Dziękuję za przypomnienie o jej istnieniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno jej nie jadłam... Muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.