4 kwietnia 2014

Penne z cukinią, marchewką, porem i groszkiem w sosie serowym

Danie bezmięsne, jedno z naszych ulubionych. Pyszny makaron z aksamitnym serowym sosem i warzywami. W okresie letnim gości na naszych talerzach bardzo często, bo dość szybko się je przygotowuje, jest lekkie i bardzo sycące.


SKŁADNIKI :
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średni por
  • 2 młode małe cukinie
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka przyprawy jarzynki
  • 300 g makaronu penne
  • 2 l wody do gotowania makaronu
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchewki obieramy i kroimy w słupki o grubości 1/2 cm, z pora odcinamy bardzo zieloną część, resztę obieramy z wierzchnich brzydkich liści, myjemy i kroimy w dość szerokie paseczki.
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na słupki o grubości około 1 cm.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z 1 łyżką oleju i wrzucamy przygotowaną marchewkę i pora. Na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając smażymy przez 5 minut.
Na wrzącą w garnku wodę wsypujemy 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oleju i makaron. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż makaron będzie al dente czyli półtwardy.
Do podsmażonej marchewki i pora dorzucamy cukinię, wsypujemy jarzynkę, 1/4 łyżeczki pieprzu i wciąż na małym ogniu czasem mieszając podsmażamy jeszcze 10 minut. Następnie łyżką cedzakową (z dziurkami) wyjmujemy prosto z garnka z wody makaron i wrzucamy na patelnię do warzyw (wody z garnka nie wylewamy). Wszystko na patelni przemieszać i następnie podlać około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, wszystko przemieszać. Dodać pokrojony na kawałki serek topiony i podgrzewając mieszać, aż ser się roztopi. Następnie wsypujemy zamrożony groszek i mieszamy. W zależności jak bardzo mamy gęsty sos, dolewamy tyle jeszcze wody z gotowania makaronu, aż uzyskamy sosik nie za gęsty, ale też nie za rzadki. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawiamy danie do smaku i wsypujemy natkę pietruszki, mieszamy. 
Podawać gorące.

UWAGA : Gdyby danie nam ostygło, do odgrzania należy podlać troszkę wodą, gdyż od sera sos pod wpływem chłodu zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.