21 czerwca 2014

Cukiniowe kwiaty faszerowane serkiem

Oglądając programy Jamiego Olivera dużą uwagę zawsze przyciągały kwiaty cukinii. W ogródku zawsze tego warzywa mamy dostatek i tak postanowiłam zerwać kwiaty i je nadziać serkiem. Kwiaty cukinii dzielimy na żeńskie, które mają już malutkie cukinki i również smażymy je w cieście i męskie, które możemy obrywać bez wyrzutów sumienia, gdyż i tak nie będzie z nich zbiorów. Jednak musimy pamiętać, że nie możemy oberwać wszystkich kwiatów danego gatunku, gdyż nie będziemy mieć wtedy cukinii, bo jak wszędzie potrzebny jest osobnik męski i żeński. Moje kwiatuszki cukiniowe są dość łagodne z kremowym serkiem i oblepione ciastem naleśnikowym.


 SKŁADNIK GŁÓWNY :
  • 12 - 15 sztuk kwiatów z cukinii 
 Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy, następnie układamy na deseczce lub ściereczce do obsuszenia.


CIASTO :
  • 250 ml piwa
  • 250 g wody gazowanej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Do dużej miseczki wlewamy wodę, piwo i mleko, dodajemy jajka, pieprz i sól. Miksujemy do wymieszania się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Odstawiamy na 30 minut, w międzyczasie przygotowując nadziewane kwiatki.

FARSZ :
  • 1 opakowanie serka typu włoskiego (220 g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól, pieprz
  • 1 ostra papryczka
  • 1/2 cebuli
  • 50 g ostrego żółtego sera
Do pojemnika wkładamy serek i jogurt naturalny, delikatnie miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Pieprzymy i solimy do smaku, dodajemy drobniutko pokrojoną papryczkę i cebulę i starty na drobnych oczkach ser żółty. Mieszamy do wymieszania się składników.

Do każdego kwiatu nakładamy po troszku farszu i zawijamy delikatnie czubki płatków.


DODATKOWO :
  • olej do smażenia
W rondlu rozgrzewamy olej (tyle, aby cukiniowe kwiaty swobodnie pływały w nim) do 170 stopni. Każdy nadziany kwiatek maczamy w cieście i wrzucamy od razu na gorący olej po kilka sztuk. W trakcie smażenia obracamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor. Gorące wykładamy na ręcznik papierowy do odcieknięcia zbędnego tłuszczu. Podajemy najlepiej z sosem szczypiorkowym lub czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.