3 czerwca 2014

Karkówka grillowana w kefirze

Na blogu od zeszłego roku jest już karkówka grillowana w jogurcie. Robi ona furorę i to nie tylko latem, ale również zimą upieczona w piekarniku czy patelni. I po roku czasu wreszcie publikacji doczekała się druga wersja w kefirze. Przepis był spisany, ale brakowało zdjęcia. Zachęcam do przygotowania tego jak i poprzedniego karczku, w smaku oba inne, ale równie smaczne.

  • 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej bez kości
Karkówkę kroimy  w plastry grubości ok 1-1,5 cm, każdy kawałek kładziemy między dwie foliowe torebeczki od kanapek i leciutko tłuczkiem zbijamy, aby rozmiękczyć mięso.
MARYNATA :
  • 2 łyżeczki musztardy sarepska
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 łyżeczka pieprzu
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • 400 g kefiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Do garnuszka wlewamy kefir, dodajemy musztardę, olej i rozgnieciony czosnek, wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy sypkie przyprawy: pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką. Łyżką znów dokładnie wymieszać.
Przygotowane plastry mięsa zalewamy marynatą i dokładnie za pomocą ręki każdy kawałek obsmarowujemy marynatą. Mięso w tej kąpieli odstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na minimum 24 godziny.
Po zamarynowanie karczek pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu przez około 15-25 minut, w zależności jaki efekt wypieczenia chcemy uzyskać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.