21 sierpnia 2014

Ogórki konserwowe w ketchupie

W tym roku za sprawą Pogaduszkowej grupy pierwszy raz zrobiłam ogórki w ketchupie. Skorzystałam z przepisu Małgosi. Ogórki bardzo podobne do zwykłych konserwowych, ale z nutą pikanterii pomidorowej. Na pewno zagoszczą u nas jeszcze nie jeden raz, są bardzo smaczne.


SKŁADNIKI :
  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • pieprz ziarnisty
  • koper ogrodowy
  • czosnek
  • świeży koper chrzanu
Ogórki myjemy i zalewamy w dużej misce lodowatą wodą, zostawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie wodę wylewamy i przygotowujemy słoiki. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po ząbku czosnku, kawałku (długość połowy małego palca) chrzanu, 1/2 łyżeczce pieprzu ziarnistego i kawałku gałązki z nasionami kopru. Następnie układamy jak najściślej ogórki.
Gotujemy zalewę.

ZALEWA :
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 8 czubatych łyżek pikantnego lub diabelskiego ketchupu dobrej jakości
Wszystkie składniki zalewy wkładamy (wlewamy) do garnka i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i zalewamy od razu gorącą zalewą słoiki z ogórkami, zakręcamy i odwracamy do góry nogami czyli stawiamy na dekielkach.
Kiedy słoiczki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.