21 sierpnia 2014

Rolada z kurczaka z papryką

Domowa wędlinka to temat nie raz już na blogu poruszany. Dziś pyszne, soczyste, drobiowe mięsko z aromatyczną, świeżą papryką. Idealne dla osób na diecie, jak i dzieci.


SKŁADNIKI :
  • kurczak o wadze około 2 kg
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kawałek pora (długości kciuka)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki jarzynki
  • 3 łyżki oleju
Kurczaka luzujemy z kości (instrukcja krok po kroku tutaj). Zostawiamy do rolady odcięte pałki, z których też usuwamy kości. Kurczaka układamy skórą do dołu i delikatnie rozbijamy mięso piersi. 
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy jarzynkę, paprykę słodką, mieszamy dokładnie.
Następnie kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą, przez chwilkę masujemy i następnie wkładamy do miski, przykrywamy szczelnie np folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie kurczaka wyjąć z lodówki, aby załapał temperaturę pokojową i przygotowujemy farsz. Kroimy w kostkę mięso z udek, paprykę czyścimy i kroimy również w kostkę, pora siekamy na pół plasterki. Przygotowane warzywa i mięso wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kaszę mannę, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Za pomocą rąk mieszamy farsz. Kurczaka rozkładamy na czystym blacie kuchennym lub dużej desce skórą do dołu i nakładamy na niego przygotowany farsz, zostawiając po bokach piersi wolny margines. Zwijamy kurczaka jak najściślej w roladę, farsz który może nam wychodzić przy zwijaniu upychamy palcami do środka, zwinięta rolada powinna być dokładnie opatulona skórą, czyli najlepiej delikatnie ją przy końcu troszeczkę oderwać i naciągnąć. Tak przygotowaną roladę owijamy ściśle w folię do pieczenia i następnie wkładamy w siatkę do wędlin (przyda tutaj się pomoc drugiej pary rąk), jeśli jej nie mamy to wystarczy folię związać sznurkiem. Zawiązujemy siatkę z obu stron i wkładamy roladę do keksówki. 


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, a następnie wkładamy do niego keksówkę z roladą i pieczemy przez około 90 minut.
Gorącą upieczoną roladę wyjmujemy z keksówki i wieszamy do całkowitego wystudzenia nad zlewem. Jak już rolada ostygnie to najlepiej włożyć ją jeszcze na 24 godziny do lodówki, aby dobrze stężała.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.