21 sierpnia 2014

Zupa krem z pomidorów

Jak wiadomo dzieci grzybów jeść nie mogą, więc posiłek muszą mieć osobny. Kto ma niejadka w domu, to wie jak ciężko mu dogodzić. Zupa krem jest dobrym sposobem na przemycenie wielu warzyw i witamin. W smaku łagodna, słodka, spokojnie można ją pić z kubeczka.


SKŁADNIKI :
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek selera (wielkość kciuka)
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • gałązka lubczyku
  • gałązka selera
  • 750 ml wody
  • 200 ml śmietany 30 %
  • sól, pieprz
  • cukier
Z pomidorów wycinamy twardą część, na czubku każdego delikatnie nacinamy nożykiem na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Czekamy 5 minut, po czym odlewamy wrzątek i zalewamy jak najzimniejszą wodą. Następnie zdejmujemy skórki z pomidorków. Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do pomidorów. Dorzucamy natkę pietruszki, lubczyk i gałązkę selera. Wszystko zalewamy wodą, wsypujemy łyżeczkę cukru, delikatnie solimy i pieprzymy. Gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie (około 30-45 minut). Zdejmujemy garnek na chwilkę z ognia, wyjmujemy zieleninę i za pomocą blendera miksujemy na krem. Stawiamy z powrotem na gaz i wlewamy śmietanę. Na niewielkim ogniu podgrzewamy 10 minut i na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze cukrem.
Krem podawać gorący lub lekko przestudzony, można dodatkowo dać grzanki lub uprażony słonecznik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.