9 września 2014

Ogórki konserwowe z curry i kurkumą

Kolejny przepis na nietradycyjne ogórki konserwowe. Tym razem z przyprawami curry i kurkumą. Ogórki wychodzą jędrne i w smaku bardzo delikatne. Zalewa dość słodka, przepis na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym łagodne smaki. Przepis lekko zmodyfikowany ze strony mniam mniam.


  SKŁADNIKI :
  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • czosnek
  • cebula
  • marchew
Ogórki myjemy i zalewamy w dużej misce lodowatą wodą, zostawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie wodę wylewamy i przygotowujemy słoiki. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku, plastrze cebuli i 3 plasterki marchewki . Następnie układamy jak najściślej ogórki.
Gotujemy zalewę.


ZALEWA :
  • 3 i 1/2 szklanek wody
  • 1 i 1/2 szklanka octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 płaskie łyżka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
Wszystkie składniki zalewy wkładamy (wlewamy) do garnka i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i zalewamy od razu gorącą zalewą słoiki z ogórkami, zakręcamy i odwracamy do góry nogami czyli stawiamy na dekielkach.
Kiedy słoiczki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.