7 października 2014

Brokuły w cieście na chrupiąco

Jeśli znudził Wam się brokuł w wersji tradycyjnej, polecam oto takiego w chrupiącej panierce. Jest to dobry wariant dla dzieci, którym ciężko przemycić warzywa. My te brokułki zajadamy z sosem czosnkowym i słodko-kwaśnym. Ważne jest, aby nie rozgotować brokuła i nie przykrywać go w czasie gotowania, gdyż straci kolor. W ten sam sposób możemy przygotować również kalafiora.


SKŁADNIKI :
  • 1 średni brokuł lub torebeczka mrożonego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki starając się zostawiać jak najmniej twardych części. W garnku gotujemy dobrze osoloną wodę, aby brokuł nie wyszedł mdły. Na wrzątek wrzucamy różyczki brokuła i parzymy na średnim ogniu, bez przykrycia około 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do wystudzenia. 
W miseczce mieszamy mleko z jajkiem i mąką, doprawiamy do smaku szczyptą papryki słodkiej, pieprzem i solą, ciasto ma być wyraziste. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy na 10 minut. Ciasto ma mieć konsystencję średnio gęstej śmietany, jeśli jest za gęste rozrzedzamy odrobinką mleka.


We frytkownicy lub w garnku do smażenia rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni.
Każdą różyczkę brokuła maczamy w przygotowanym cieście i następnie obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy na gorący olej po kilka różyczek i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy na chwilkę, aby zbędny tłuszcz odciekł.
Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.