2 października 2014

Śledzie z cebulką w oleju

Moje ulubione śledziki to właśnie te proste, zalane olejem z chrupiącą cebulką. 


SKŁADNIKI :
  • 500 g śledzi matjasów
  • mleko do wymoczenia 
  • 2 cebule
  • szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczki cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe 
  • pieprz mielony
  • olej
  • bazylia suszona
Śledzie opłukać i włożyć do miski, zalać zimnym mlekiem tak by były całe zakryte. Moczyć, aż staną się mniej słone, ale twarde (czasu nie podam, gdyż wszystko zależy od śledzia, jednym wystarczy pół godziny, a drugim potrzeba nawet i 4 godziny, najlepiej ukroić kawałeczek i spróbować czy smak nam odpowiada, oczywiście czas zależy od tego też jak śledzie są miękkie, gdyż nie można ich wymoczyć tak by się rozlatywały).
 
Cebule obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Zalać wrzącą wodą, dodać ocet i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić cebulkę i zostawić chwilkę, aby woda odciekła.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W pudełeczku układamy połowę śledzi, wrzucamy listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, posypujemy małą szczyptą pieprzu i przykrywamy połową cebulki. Następnie wykładamy resztę śledzi, liść laurowy, pozostałe ziela angielskie i cebulkę. Zalewamy wszystko olejem, tak by było zakryte. Po wierzchu oprószyć dwoma niewielkimi szczyptami bazylii. Pudełko ze śledziami szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.