28 stycznia 2015

Jajka faszerowane z łososiem

Jajka pod jaką postacią by nie były zawsze znikają u nas ze stołu. Wersja z łososiem to ulubiona mojej córeczki, ona pochłania wszystko co ma w sobie wędzonego łososia. Należy uważać przy przyprawianiu z solą, gdyż łosoś wędzony przeważnie jest już słony.


SKŁADNIKI :
  • 6 jajek
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • mały pęczek drobnego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy i obieramy tak by nie uszkodzić białka. Każde jajko kroimy po długości na połowę. Do miseczki wyjmujemy żółtka, białka układamy na talerzu.
Szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do żółtek. Połowę łososia kroimy na drobniutkie kawałeczki i również dodajemy do żółtek. Za pomocą widelca wszystko mieszamy, rozgniatając żółtka, na koniec dodajemy majonez i ponownie mieszamy do połączenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostałego łososia dzielimy na 12 wąskich paseczków, następnie każdy paseczek zwijamy w rulonik.
Do białek nakładamy farsz i do środka każdego jajeczka wciskamy rulonik z łososia. 
Tak przygotowane jajka najlepiej schłodzić przez minimum 2 godziny, ale można też podawać od razu po zrobieniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.