27 stycznia 2015

Sałatka pieczarkowa z zupkami chińskimi

Bardzo smaczna sałatka pieczarkowa z zupkami chińskimi. Wiem, że zupki chińskie uznawane są przez wielu za truciznę, ale my je uwielbiamy. Jeśli znudziła Wam się zwykła pieczarkowa polecam spróbować tę wersję.


SKŁADNIKI :
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 zupki chińskie czerwone Vifon
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 2 łyżki masła
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • mały słoiczek majonezu
Pieczarki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w bardzo drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę, podsmażamy 2 minuty i dodajemy pieczarki. Delikatnie solimy, pieprzymy i podsmażamy, aż pieczarki będą miękkie i odparowane (około 10 minut na średnim ogniu). Usmażone pieczarki z cebulką wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć resztę płynu.
Paprykę i ogórki kroimy w niewielką kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 
Do miski wrzucamy zimne pieczarki z cebulką, paprykę, ogórki i kukurydzę. Szczypiorek siekamy i dodajemy do reszty składników. Makaron z zupek kruszymy do miski z sałatką, dodajemy też wszystkie przyprawy wraz z olejkami znajdujące się w opakowaniu zupek. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na około 2 godziny, aby makaron zmiękł i smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.