4 lutego 2015

Śledzie tradycyjne w śmietanie

Jedne z najprostszych i chyba najbardziej znanych śledzi to takie zwykłe z dodatkiem cebulki i zalane kwaśną śmietaną. W dawnych czasach śledzie takie były podawane do obiadu z ziemniakami, tylko filet był nie krojony, ułożona była na niego cebulka i od razu zalane śmietaną, bez przegryzania.


SKŁADNIKI :
  • 500 g filetów śledziowych matjasów
  • mleko do wymoczenia
  • 1 duża cebula
  • szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz mielony
  • 400 g śmietany 18 %
Śledzie opłukać i włożyć do miski, zalać zimnym mlekiem tak by były całe zakryte. Moczyć, aż staną się mniej słone, ale twarde (czasu nie podam, gdyż wszystko zależy od śledzia, jednym wystarczy pół godziny, a drugim potrzeba nawet i 4 godziny, najlepiej ukroić kawałeczek i spróbować czy smak nam odpowiada, oczywiście czas zależy od tego też jak śledzie są miękkie, gdyż nie można ich wymoczyć tak by się rozlatywały).
 
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zalać wrzącą wodą, dodać ocet i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić cebulkę i zostawić chwilkę, aby woda odciekła.

Do miski pokroić śledzie na kawałki i dodać odsączoną cebulkę.  Posypać pieprzem wg uznania i zalać śmietaną. Wszystko delikatnie przemieszać, przełożyć do zamykanego pudełeczka i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.