14 kwietnia 2015

Boczek pieczony

Najprostsza wersja domowego boczku na kanapki. Odpowiednio zamarynowany i później upieczony. Idealnie się sprawdza zarówno na co dzień  jak i na imprezę czy święta.


SKŁADNIKI :
  • 1 i 1/2 kg grubszego brzucha ze skórą bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 duża cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren jałowca
Do miseczki wsypujemy słodką paprykę, ostrą paprykę, tymianek, bazylię, pieprz, sól, dodajemy olej i wszystko razem mieszamy, aż powstanie marynata.
Boczek myjemy i osuszamy, gdyby miał chrząstki najlepiej je delikatnie wyciąć. Skórę nacinamy po skosie w kratkę i smarujemy 1/3 marynaty. Przekładamy na drugą stronę i smarujemy pozostałą marynatą. Następnie rozkładamy na na tej stronie bez skóry liście laurowe, ziela angielskie i jałowiec. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, wykładamy również na mięso pomiędzy liście laurowe. Na koniec cebulę kroimy w plastry i rozkładamy na wierzchu. Tak przygotowane mięso szczelnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 48 godzin, aby się zamarynowało i przeszło smakami.


Gdy mięso już jest zamarynowane odwijamy z folii, zdejmujemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, zostawiamy tylko czosnek. Boczek wkładamy w folię do pieczenia i szczelnie zamykamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wstawiamy zawinięty boczek ułożony na blaszce i pieczemy przez 60 minut, następnie rozcinamy folię i dopiekamy już bez niej przez 30 minut.


Upieczony boczek zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie kroić na plasterki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.