9 września 2015

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Dawno nic na blogu się nie pojawiło, ale bez obawy to nie koniec historii Mamy i Pomocników. Zaległości jest bardzo dużo i na pewno z czasem będę się starała je uzupełniać, ale na razie zbytnio nie mam do tego głowy i czasu. Obowiązków jest dużo więcej niż wcześniej, bo starszy Pomocnik poszedł do I-wszej klasy, młodszy do przedszkola, a najwięcej uwagi potrzebuje najmniejszy Pomocnik. Tak tak w czerwcu na świecie po długim oczekiwaniu dołączyła do nas malutka kuchareczka Emilka :) I tak dziś zapraszamy na pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe, które upiekłyśmy z Dorotką i towarzyszącą nam dzielnie w kuchni Emilką.


ROZCZYN :
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej 
Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy mlekiem. Chwilkę mieszamy, aby drożdże się rozpuściły, po czym dodajemy mąkę i mieszamy jeszcze raz do połączenie się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, aby rozczyn urósł.

CIASTO :
  • rozczyn
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju
W momencie jak rozczyn wyrośnie do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wlewamy olej i mleko, wbijamy jajka i na koniec dajemy rozczyn. Wszystko dokładnie zagniatamy przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej jak najrówniej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce na około 90 minut, a dokładniej do czasu, aż ciasto urośnie prawie na całą wysokość blaszki. W międzyczasie szykujemy sobie kruszonkę i śliwki.

 KRUSZONKA : 
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru
Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy margarynę. Zagniatamy delikatnie paluszkami, aż powstaną grudki.

ŚLIWKI :
  •  500 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki mąki pszennej
Ze śliwek wyjmuje pestki i każdą śliwkę kroimy na 8 części. 
W momencie, gdy ciasto jest wyrośnięte śliwki posypujemy mąką i mieszamy, aby się w niej obtoczyły. 
Na ciasto wykładamy śliwki, ciasto trochę opadnie od ciężaru, ale tak ma być. Po wierzchu posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny, a w między czasie
piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.



Po upływie wyznaczonego czasu blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 60-70 minut do tzw suchego patyczka. Gorące, upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia.


Najlepiej smakuje ze szklanką mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.