15 września 2015

Pęczotto z marchewką, kurczakiem, pieczarkami i groszkiem

Jak wiadomo kasze są zdrowe. Możemy je jeść pod różnymi postaciami. Z pęczaku jedno z naszych ulubionych dać to zamiennik risotto czyli tzw pęczotto o cudnym aromacie wina i kremowej konsystencji sosu. Ważne, aby kasza pęczak dobrze doszła i nie była zbyt twarda.


SKŁADNIKI :
  • 250 g kaszy pęczak
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • 200 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • około 1500 ml bulionu np. warzywnego
  • 8 łyżek masła
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • przyprawa jarzynka
Pieczarki obrać i pokroić w średnią kostkę. Na patelni roztopić 3 łyżki masła, wrzucić grzyby i dusić około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na miseczkę i odstawić na bok. Pierś pokroić w kostkę. Oprószyć jarzynką i papryką. Odstawić na bok. Na dużej patelni roztopić 5 łyżek masła i wrzucić pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Smażyć ciągle mieszając, gdy cebula zacznie się rumienić wrzucić surową kaszę pęczak i mieszając smażyć na średnim ogniu około 3 minut, uważając aby cebula i kasza się nie przypaliły. Następnie zalać to winem i na średnim palniku często mieszając podgrzewać, do momentu gdy pęczak wchłonie płyn. 


Teraz będzie etap się powtarzał tzn. gdy wino jest prawie całkiem wchłonięte wlewamy wazówkę bulionu, często ale delikatnie mieszamy do ponownego wchłonięcia płynu, i znów wazówkę bulionu wlewamy i mieszamy i tak czynność powtarzamy, aż kasza będzie al dente.
Do tak przygotowanego pęczaku  wrzucamy pieczarki, pierś z kurczaka i marchewkę z groszkiem. 
Wciąż podlewając łyżką bulion,  by kasza nie stała się sucha, podgrzewać, oczywiście mieszając do uzyskania miękkiego pęczaku. Na koniec doprawić kaszę pieprzem i solą.
Pęczotto ma mieć kremową konsystencję i być wilgotne, więc bulionu nie żałować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.