10 września 2015

Rolada boczkowa faszerowana białą kiełbasą

Zaległych przepisów część dalsza, a jest ich mnóstwo z ponad roku :) . To, że domowe wędliny lubimy to nie tajemnica, więc przy różnych uroczystościach czy świętach nie może jej zabraknąć. I tak w Wielkanoc jedną z takich wędlinek była rolada z boczku nadziana białą kiełbasą. Z początków blogowych na blogu jest już zwykła rolada boczkowa, którą równie mocno polecam.


SKŁADNIKI :
  • 1 i 1/2 kg brzucha cienkiego bez skóry
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżeczek słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • 4 kiełbaski białe
Brzuszek myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby go wyrównać. Do miseczki wlewamy olej, wsypujemy 1 łyżeczkę soli, słodką paprykę i pieprz. Mieszamy dokładnie. 
Na deseczce kładziemy brzuszek stroną na której była skóra do góry i smarujemy tę stronę przygotowaną marynatą. Następnie odwracamy na drugą stronę. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałą łyżeczką soli i rozprowadzamy na mięsie, na koniec posypujemy majerankiem. Tak przygotowane mięso składamy na pół i szczelnie owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 48 godzin.


Po upływie czasu marynowania brzuszek wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię i rozkładamy stroną paprykową do dołu. Kiełbaski wyjmujemy z flaka i z mięsa robimy rulonik, który układamy na brzuszku zostawiając z brzegu margines około 3 cm (jak na zdjęciu poniżej). Na koniec ściśle zwijamy roladę i wkładamy ją do rękawa do pieczenia. Za pomocą sznurka związujemy jak najściślej i wkładamy do blaszki keksowej.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wkładamy blaszkę z roladą i pieczemy przez 2 godziny. Następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Przed krojeniem najlepiej jeszcze schłodzić przez noc w lodówce, aby  rolada odpowiednio się związała.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.