9 września 2015

Surówka szwedzka

Przetworów zabraknąć nie może, bo po co kupować coś co można zrobić samemu w domu. Przepis na surówkę szwedzką zaczerpnęłam z bloga Pyry na gaz, zmodyfikowałam tylko ilość cukru, bo tak słodka zalewa już była dla nas w sam raz. W standardzie ogórki przed przetworzeniem moczymy w zimnej wodzie, aby były jędrne.


SKŁADNIKI :
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 średnie marchewki
  • pół szklanki soli
  • 1 litr zimnej wody
Ogórki myjemy i zalewamy jak najzimniejszą wodą, zostawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie ogórki kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i następnie kroimy na paseczki. Marchewki obieramy i kroimy na plastry o grubości około 3 mm. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, zalewamy wodą i zasypujemy solą, jeszcze raz mieszamy, aż sól się dobrze wymiesza i odstawiamy na 2 godziny. W międzyczasie szykujemy słoiki. Po upływie 2 godzin warzywa odcedzam i układamy dość luźno w słoikach. Następnie przygotowujemy zalewę.

ZALEWA :
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 500 g cukru
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
Do garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier i dodajemy gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Zagotowujemy mieszając, aby cały cukier się rozpuścił. Przygotowane wcześniej słoiki z surówką zalewamy gorącą zalewą wraz z przyprawami, dobrze zakręcamy i stawiamy na szafce do góry dnem czyli na dekielkach do wystudzenia. Następnie słoiki włożyć do dużego garnka, wlać wodę do połowy wysokości słoików i pasteryzować przez 10 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki odstawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygną wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.