15 września 2015

Tort Wkrętarka

W ubiegłym roku na imieniny mąż dostał ode mnie wkrętarkę z wytłaczanym imieniem, ale oczywiście był to tort własnoręcznie od A do Z przeze mnie zrobiony. 


Do przygotowania takiej wkrętarki potrzebne będą:
  • duży prostokątny biszkopt  
  • krem maślany jako podkład
  • ulubiony krem do przełożenia
  • masa cukrowa
  • barwniki spożywcze
  • ewentualnie owoce do przełożenia
Najlepiej na papierze najpierw narysować sobie szkic wkrętarki i wg niego wyciąć z biszkoptu odpowiedni kształt. Następnie przekrawamy na 2 lub 3 blaty. W środku tort możemy przełożyć dowolnym kremem, dać dżem lub owoce. Po wierzchu natomiast należy dokładnie obsmarować go kremem na bazie masła i następnie schłodzić w lodówce. Dopiero na schłodzoną masę nakładamy rozwałkowaną masę cukrową i dekorujemy wg własnego widzi mi się elementami zrobionymi z masy cukrowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.