27 października 2015

Schab pieczony w piwie

Przepis na to cudo podpatrzyłam u Asi. Zmieniłam przyprawy i piwo na takie najzwyklejsze jasne. Schab okazał się doskonałą wędliną, bardzo wilgotną i mięciutką. Z pewnością jeszcze nie jeden raz go przygotuje. Jeśli nie posiadamy garnka, który można włożyć do piekarnika to schab po zagotowaniu z wywarem i cebulą można przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg schabu bez kości
  • 3/4 - 1 litr mleka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu grubo mielonego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 duże cebule
  • 250 ml piwa jasnego
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka smalcu
Schab myjemy i wkładamy do niewielkiej miski, najlepiej, aby była niewiele większa od mięsa i zalewamy zimnym mlekiem w takiej ilości, aby schab był cały zakryty. Wstawiamy miskę do lodówki na 24 godziny. 
Po tym czasie mięso wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy sól, pieprz, paprykę i rozmaryn, następnie obficie obsypujemy taką mieszanką przypraw i delikatnie wklepujemy ją. Na koniec szczelnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 24-48 godzin.


Po tym czasie schab wyjmujemy z lodówki i piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni.
W garnku, który będzie można wstawić do piekarnika rozgrzewamy smalec i następnie wkładamy mięso i na najwyższym ogniu obsmażamy szybko z każdej strony na złoty kolor. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Z garnka na chwilkę wyjmujemy schab, a wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją chwilę, następnie wkładamy na nią wyjęte mięso i zalewamy wodą i piwem. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia po czym zdejmujemy z gazu. 


Garnek przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 60 minut, po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim garnek na 30 minut. Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową, aby odpoczęło.
Ostudzony schab kroimy w plasterki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.