25 listopada 2015

Ciasto Słonecznikowiec

Słonecznikowiec to ciasto jedno z tych bardziej pracochłonnych, ale wartych zrobienia. Krem z chrupiącym słonecznikiem skradł podniebienia domowników. Ciasto jest bardzo słodkie, a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Przygotowując to ciasto bazowałam na dwóch przepisach, jeden z bloga Moje Pasje, a drugi z bloga Moje Wypieki, plus inwencja własna.


CIASTO :
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku dalej ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać (robiłam to na najniższych obrotach miksera). Spód blaszki ( u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 30 minut). Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 blaty. 

WKŁADKA SŁONECZNIKOWA :
  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 70 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Do rondelka wkładamy masło i stawiamy na małym gazie. Dodajemy cukier, mleko i słonecznik. Cały czas mieszamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdejmujemy z gazu. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego masę słonecznikową. Równo rozsmarowujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Prażymy na złoty kolor przez około 25 minut, uważając aby masa się nie przypaliła. Zostawiamy do wystudzenia i następnie kruszymy na mniejsze kawałeczki.

KREM :
  • wkładka słonecznikowa
  • 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
  • 200 g miękkiej margaryny 
Margarynę utrzeć na puch i następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej wciąż ucierając. Na koniec dodać pokruszoną wkładkę słonecznikową i szybko zmiksować tylko do wymieszania.

 PONCZ :
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody
  • kieliszek wódki
  • 2 łyżeczki cukru
Do kubka wlewamy wodę i wódkę, dodajemy cukier i kawę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się wszystkich składników.
W blaszce w której piekliśmy biszkopt zostawiamy jeden blat i przy pomocy pędzelka delikatnie nasączamy go ponczem, następnie wykładamy krem zostawiając 2 czubate łyżki na wierzch ciasta. Krem równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. Blat nasączamy ponczem i rozsmarowujemy na nim zostawiony krem.

POSYPKA :
  • 5 łyżek słonecznika
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki wody 
Na patelnię wsypujemy słonecznik i prażymy go przez minutę, następnie dodajemy cukier i wodę, cały czas mieszamy, aż cukier się rozpuści i słonecznik będzie złoty. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. 
Gotowe ciasto wstawiamy na minimum 3 godziny w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.