1 listopada 2015

Ketchup warzywny

W tym roku dobra znajoma namówiła mnie na ketchup wielowarzywny. Konsystencją wiele nie odbiega od sklepowego, smak za to zupełnie inny, ale pyszny. Dziś już żałuje, że zrobiłam go tylko z jednej porcji, bo prawie go nie ma. Idealnie smakuje z kiełbaską i na kanapki. Przepis na niego pochodzi stąd, ja nie dodałam goździków, bo nie przepadam za nimi i bałam się, że będą za bardzo wyczuwalne, za to dałam czosnek i paprykę mieloną. W przyszłym sezonie, na pewno zrobię więcej jego zapasów.


SKŁADNIKI (waga warzyw po obraniu) :
  • 2 kg mięsistych, podłużnych pomidorów
  • 1/2 kg jabłek
  • 50 g selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 25 g białej części pora
  • 250 g cebuli
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 350 g marchwi
  • 250 g papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 250 g cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki pieprzu czarnego
Z pomidorów sparzamy i zdejmujemy skórkę, następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Obrane jabłka, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek, marchew, paprykę i por kroimy na drobną kostkę i dorzucamy do pomidorów. Na niewielkim ogniu, często mieszając gotujemy warzywa, aż będą wszystkie miękkie. Następnie wszystko blendujemy (jeśli mamy końcówkę blendera z tworzywa sztucznego, to przed blendowaniem zawartość garnka należy przestudzić), dodajemy ostrą paprykę, słodką paprykę, musztardę, cukier, ocet, liście laurowe, sól i pieprz.
Zmiksowany ketchup stawiamy ponownie na gazie i gotujemy bez przykrycia, do momentu, aż uzyskamy odpowiednią gęstość, może to zająć nawet do 3 godzin. Pamiętajmy, żeby co chwilkę ketchup mieszać, aby nam się nie przypalił.
Liście laurowe wyrzucamy, gorący ketchup przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków, od razu zakręcamy i stawiamy do góry dnem czyli na dekielkach do wystudzenia. Następnie słoiki włożyć do dużego garnka, wlać wodę do połowy wysokości słoików i pasteryzować przez 15 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki odstawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygną wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.


UWAGA : Ketchup wychodzi delikatny i słodki, jeśli chcemy pikantny i mniej słodki, należy zmniejszyć ilość cukru, a dodać więcej ostrej papryki lub chilli.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.