24 listopada 2015

Placuszki bananowe

Bardzo szybkie i proste placuszki. W środku wilgotne i delikatne, o intensywnym smaku bananów. Dzieci je uwielbiają. Do placuszków tych używamy przestojałych bananów, takich już z czarną skórką. Cukru nie dodajemy, gdyż same w sobie od bananów są słodkie.


SKŁADNIKI :
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wrzucamy pokrojone banany, dodajemy jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej smażymy małe placuszki. Ciasto nie jest zbyt gęste. Smażymy w ten sposób, że wylewamy na patelnię po łyżce ciasta na placuszek i czekamy, aż pojawią się jakby bąbelki, wtedy przewracamy na drugą stronę i smażymy chwilkę na złoto. 
Można podawać same, ze śmietaną lub nutellą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.