21 czerwca 2016

Brzuszek rolowany na grilla

W sklepach zatrzęsienie zrolowanego brzuszka na patyczkach, ale jest pewien minus, bo mięsa jest tam nie wiele i szybko się wysusza. Stworzyłam dlatego własne patyczki z brzuszkiem i jak dla nas są o wiele lepsze od tych sklepowych.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg wąskiego brzuszka wieprzowego bez skóry
  • sól zmiękczająca mięso 
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli (zwykłej)
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka jarzynki
  • 2 łyżki syropu trzcinowego DIAMANT
  • 100 ml pepsi
  • patyczki do szaszłyków
Brzuszek myjemy i kroimy na plastry grubości około 1 cm i każdy nakłuwamy widelcem lub specjalnym nakłuwaczem do mięsa. Każdy plaster delikatnie posypujemy solą zmiękczającą i pocieramy palcami, aby rozprowadzić ją po całości.
Robimy marynatę. W tym celu mieszamy olej z pepsi i syropem trzcinowym, po czym dodajemy przyprawy : paprykę ostrą, paprykę słodką, sól (zwykłą), czosnek granulowany, przyprawę do grilla i jarzynkę. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników marynaty.
Przygotowany wcześniej brzuszek wkładamy do miski i zalewamy marynatą. Delikatnie mieszamy, aby marynata pokryła każdy kawałek mięsa. Owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny. 
Przed grillowaniem każdy plaster mięsa zawijamy na patyczek.
Po zamarynowaniu boczek grillujemy na rozgrzanym grillu przez około 20 minut, w zależności jaki stopień wypieczenia lubimy.

 

2 komentarze:

  1. Justyś, co to jest ten brzuszek? Mam w sobotę grilla i zrobiłabym , ale nie wiem, jaka to część?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.